kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۳۴۰۵
تاریخ انتشار : ۱۵ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۲:۱۴
نگاهی به دیروزنامه‌های زنجیره‌ای

روحانی برای خودش کاخ عاج درست کرده بود و وزرایش را هم به راحتی نمی‌پذیرفت

سرویس سیاسی ـ
نعمت احمدی، حقوقدان طی یادداشتی در روزنامه زنجیره‌ای آرمان پس از تعریف و تمجید بی‌پایه و اساس از روحانی نوشت: «روحانی بعد از پایان ریاست‌جمهوری حتی هیات وزیران خود را هم ندارد. روحانی برای خودش کاخ عاجی درست کرده بود که حتی وزرایش را هم به‌راحتی به حضور نمی‌پذیرفتند. با خنده‌ها و ادبیات گاهی جانسوزش مثل صبح جمعه متوجه شدم او هم در تاریخ ماندگار خواهد شد.»
مدعیان اصلاحات ـ اعتدال؛ کاسبان تحریم
مهدی پازوکی، از بزک‌گران برجام به روزنامه زنجیره‌ای آرمان گفته است: «پذیرش بر‌جام به ضرر کاسبان تحریم در داخل و اسرائیل خواهد بود. بر‌جام از جنبه‌های مختلف به سود اقتصاد ایران است. پایین آمدن قیمت ارز و تورم و به‌تبع آن، پایین آمدن واردات و هزینه‌های تبادل‌های مالی ایران از جمله مهم‌ترین پیامدهای بر‌جام برای اقتصاد ایران خواهد بود.»
کاسبان تحریم، اشرافیت مدعی اصلاحات است که پس از سیلی خوردن از مردم در فتنه 88، از دشمنان ملت خواستند ایران را تحریم کند، در سال 92 نیز با بزرگ‌نمایی تحریم و ادعای رفع آن به واسطه بستن با کدخدا مردم را فریب دادند و در ادامه با اعتماد به دشمن، کشور را پای وعده‌های پوچ آنها به تعلیق و انتظار بردند و اقتصاد را شرطی کردند، ناکارآمدی، بی‌عرضگی و سوءمدیریت خود را پای تحریم نوشتند و به این وسیله دشمن را تشویق به تحریم بیش‌تر کردند، به جای اعتراض به بدعهدی دشمن، جبهه خودی را تخطئه و حریف را گستاخ‌تر و مسبب تحریم چندبرابری شدند و با جار زدن تحریم‌هایی که خود موجب وضع آنها شدند، گفتند باید توان خیره‌کننده موشکی و نفوذ ثبات آفرین منطقه‌ای خود را کنار بگذاریم که تحریم‌ برداشته شود تا آنگاه ایران را به لقمه‌ای آسان برای بلعیده شدن تبدیل کنند اما کور خواندند.
در بخش دیگری از این گفت‌وگو آمده است: «اگر قرار است فردی مانند زنگنه را از وزارت نفت کنار بگذارید باید کسی را پیدا کنید که از زنگنه قوی‌تر باشد، نه ضعیف‌تر... اگر  رئیسی در زمینه سیاست خارجی فردی بهتر از ظریف را سراغ دارد‌، آن را به جای ظریف قرار دهد، در غیر این صورت تغییری در این زمینه صورت ندهد.»
روزنامه دنیای اقتصاد نیز طی یادداشتی آورده است: «... تشکر از زحماتی که برخی در راه خدمت به ملت و کشور متقبل شده‌اند. بزرگواری گفته‌اند که «از روحانی قدردانی می‌کنم به خاطر کار‌هایی که می‌خواست انجام دهد اما نتوانست، چون نگذاشتند». این یک جمله تاریخی است. در اینجا منظور نظر دیگر من یادآوری افراد دیگری هم هست؛ بیژن نامدار زنگنه و محمدجواد ظریف.»
اشرافیت مدعی اصلاحات ـ اعتدال که مسبب تحریم چند برابری، گرانی افسارگسیخته، رکود فراگیر، خاکستر کردن سرمایه‌های مردم در بورس، تعطیلی کارخانه‌ها و کارگاه‌ها، چوب حراج زدن به ذخایر ارز و طلا، سقوط ارزش پول ملی، افزایش ضریب جینی و صف‌ مرغ و روغن هستند و با بهانه «نگذاشتند» تقلا دارند از مسئولیت و خرابی‌های به بار آورده فرار کنند، نمی‌خواهند بپذیرند که ملت در انتخابات از روی نعش آنها رد و حاضر نشد حضور آنها در دولت را تمدید کند.
حتی اگر توافق هم صورت بگیرد تغییری در بازار رخ نمی‌دهد
روزنامه ابتکار در مطلبی به نقل از کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی نوشت: «برخی از تحلیلگران معتقدند که تغییر دولت نمی‌تواند تاثیر قابل توجه‌ای بر بازارهای مالی به خصوص بازار ارز داشته باشد. به گفته آنها کمرنگ شدن امید برای احیای برجام جوی را در بازار به راه‌انداخته و برخی‌ها انتظار افزایش قیمت دلار به بالای 30 هزار تومان را دارند.»
ابتکار به نقل از یک عضو اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران نوشت: «این‌که ما فکر کنیم برای دلار یک‌شبه اتفاق خاصی می‌افتد، اشتباه است. همیشه افزایش ناگهانی قیمت دلار قابل تصورتر هست. حتی اگر توافق هم صورت بگیرد و ایران دوباره به فروش ۴ میلیون بشکه نفت در روز برگردد، این‌که تصور کنیم دلار ریزش می‌کند یا آمریکا سفارت خود را باز کند، دلار ۷ هزار تومان می‌شود، خیال‌های واهی‌ای است. این‌که تصور کنیم یک دفعه اتفاقی در بازار بیفتد، چه افزایشی که البته من تصور نمی‌کنم و چه روند کاهشی، اگر اثراتی باشد، اثرات بیرونی است که باز هم موج است. در حال حاضر همه انرژی‌ها در این راستاست که دولت جدید با کم‌ترین تکان و چالش کار خود را شروع کند. تغییر شارپی در بازار وجود نخواهد داشت؛ اگر هم تغییری باشد، بیش‌تر در جهت کاهش قیمت دلار خواهد بود.»
مدعیان اصلاحات در حالی می‌گویند که اگر توافق هم صورت بگیرد «تغییر شارپی در بازار وجود نخواهد داشت» که پیش از این با بزک برجام می‌گفتند با توافق مشکلات حل شده و همه چیز گل و بلبل می‌شود.
نکته­‌ای که اصلاح‌طلبان از فهمش عاجز هستند
روزنامه شرق در شماره پیشین خود نوشت: «اینکه رئیس‌جمهور جدید با برجام چه خواهد کرد، طبیعتا نیاز به گذشتن زمان دارد، اما با توجه به اظهارات جناب آقای رئیسی در مناظرات ریاست‌جمهوری درباره برجام که اصل توافق را رد نکردند، طبیعتا سه احتمال درباره فرجام برجام در دولت رئیسی متصور است...»
این روزنامه در ادامه آورده است: «احتمال نخست- دولت جدید با یک دیپلماسی مقتدر بتواند آمریکا و پنج کشور دیگر طرف برجام را به عقب‌نشینی وادار کرده و اشکالاتی که درحال‌حاضر به برجام گرفته می‌شود، رفع شود و یک توافق خوب برای جمهوری اسلامی رقم بخورد و نظام به اهداف خود در توافق هسته‌ای برسد.»
یادداشت مذکور سپس افزوده است: «احتمال دوم- دولت آقای رئیسی، برجام را در همین حد و حدودی که تیم مذاکره‌کننده قبلی، به آن رسیده است، بپذیرد و سپس در تبلیغات اعلام شود که از توافق بد دولت روحانی به یک توافق خوب رسیدیم‌. احتمال سوم- دولت جدید، براساس راهبردی متفاوت، به برجام بازنگردد و مذاکرات بدون نتیجه خاتمه یابد و شرایط به همان وضعیت دولت ترامپ بازگردد.»
روزنامه شرق در ادامه تاکید کرد: «اتفاق اول اگر امکان تحققش باشد، اتفاقی مطلوب و آرزوی همه ماست، قطعا همین تیم مذاکره قبلی نیز آرزو دارند تیم جدید بدون دادن امتیازات فعلی، بتوانند امتیازات بیش‌تری بگیرند، اما اینکه این آرزو چه میزان امکان تحقق دارد، باید بررسی شود.»
در ادامه این متن می‌خوانیم: «اتفاق دوم نیز اگرچه از نظر سیاسی و اخلاقی چندان مطلوب دولت فعلی نیست اما به‌لحاظ مصالح جامعه پذیرفتنی است و حتی اگر دولت جدید بخواهد از همین توافق استفاده تبلیغاتی کند. اصلاح‌طلبان و جریان میانه‌رو با وجود زیان تبلیغاتی باید از این تصمیم حمایت و با آن همراهی کنند تا مشکلات جامعه حل شود و مردم از این شرایط سخت خارج شوند...»
گویا اصلاح‌طلبان نمی‌خواهند از خواب بیدار شوند. پذیرفتن برجام در همین حد و حدود که در سال 1394 به اجرا درآمد اگر دردی را دوا می‌کرد که خب از دولت مورد حمایت اصلاح‌طلبان (تدبیر و امید) گره گشایی می‌نمود. ضمن آنکه باید گفت دولت‌های غربی در پی ریزی برنامه‌ای بلندمدت در مورد نقشه راه مذاکرات برجامی هیچ جایی برای منافع ملت ایران در نظر نگرفته‌اند و از آن برجام آبی برای ایران گرم نخواهد شد. این همان نکته‌ای است که طیف اصلاح‌طلب از فهم آن عاجز هستند.