kayhan.ir

کد خبر: ۱۷۰۱۳۰
تاریخ انتشار : ۲۵ شهريور ۱۳۹۸ - ۲۲:۵۰
روحانی در نشست سه‌جانبه ترکیه تأکید کرد

جامعه بین‌المللی با اقدامات خصمانه رژیم صهیونیستی در سوریه، لبنان و عراق مقابله کند

رئیس‌جمهور کشورمان که برای شرکت در نشست سه‌جانبه رؤسای جمهوری ایران، ترکیه و روسیه به آنکارا سفر کرده است، با همتایان روس و ‌ترک خود دیدار و گفت‌و‌گو کرد.

حجت‌الاسلام روحانی در بدو ورود به آنکارا و در کاخ چانکایا مورد استقبال رسمی ‌رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه قرار گرفت. دیدار دوجانبه روسای جمهور دو کشور در پشت درهای بسته صورت گرفت. روحانی همچنین پیش از برپایی این نشست سه‌جانبه با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه دیدار و گفت‌و‌گو کرد.
رؤسای جمهوری ایران و ترکیه پس از دیدار با یکدیگر در نشست هیات‌های عالی‌رتبه دو کشور حضور یافتند و روند مناسبات و همکاری‌های فی‌مابین و چگونگی اجرا و عملیاتی شدن توافقات تهران- آنکارا را مورد بررسی قرار دادند. روحانی در این نشست با تقدیر از مواضع روشن دولت ترکیه در برابر تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ایران، خاطرنشان کرد: ایران و ترکیه علی‌رغم مشکلات به روابط اقتصادی همه‌جانبه خود ادامه خواهند داد.
وی با‌ اشاره به همکاری‌های دو کشور و اینکه گسترش همکاری‌های تجاری فی‌مابین با استفاده از پول ملی در مناسبات اقتصادی تهران- آنکارا تحرک و جهش ایجاد می‌کند، گفت: ایران از حضور سرمایه‌گذاران و بخش خصوصی ترکیه در اجرای پروژه‌های مشترک استقبال می‌کند.
رئیس‌جمهور حملات به یمن را نتیجه محاسبات اشتباه و آدرس‌های غلط آمریکا دانست و گفت: همه باید تلاش کنیم تا با مشارکت سازمان ملل متحد، ثبات و آرامش به یمن بازگردد.
«رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه نیز در این دیدار با‌ اشاره به روابط دوستانه و برادرانه و رو‌به توسعه ایران و ترکیه، گفت: مصمم هستیم گام‌های بزرگی که در روابط دو کشور برداشته شده را ادامه داده و توسعه دهیم. همکاری‌های تجاری بین دو کشور با استفاده از پول‌های ملی رشد قابل ملاحظه‌ای داشته و این روند ادامه خواهد یافت.
اردوغان خاطرنشان کرد: تحریم‌های آمریکا علیه ایران غیرسازنده است و از نظر دولت ترکیه حفظ برجام به‌عنوان نماد مهم موفقیت گفت‌وگو و دیپلماسی از اهمیت اساسی برخوردار است. دو کشور و دو ملت ایران و ترکیه در روزهای سخت در کنار هم ایستاده و خواهند ایستاد.
سخنرانی رئیس‌جمهور
در اجلاس سه‌جانبه
حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌جمهور کشورمان در نشست سه‌جانبه ایران، روسیه و ترکیه حضور یافت. در این نشست که اردوغان و پوتین نیز در آن بودند اظهار داشت: در آغاز سخن، لازم می‌دانم بار دیگر بر اصول مشترک در موضوع سوریه تأکید کنم؛ حفظ یکپارچکی و تمامیت ارضی سوریه، احترام به حاکمیت ملی و استقلال؛ و عدم دخالت خارجی در امور داخلی این کشور که همواره مورد تأکید ما بوده است، باید بطور جدی رعایت شده و تمامی زمینه‌های لازم برای بازگشت ثبات، امنیت و آرامش به این کشور فراهم شود.
رئیس‌جمهور گفت: مهم‌ترین دستور کار ما ارزیابی تلاش‌های سه کشور جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه و جمهوری ترکیه برای خاتمه‌دادن به بحران سوریه از طریق مسالمت‌آمیز، مبارزه با ‌ تروریسم، کمک به تشکیل کمیته قانون اساسی، بازگشت آوارگان، تبادل بازداشت‌شدگان و ربوده‌شدگان، بهبود کمک‌رسانی انسان‌دوستانه، بازسازی و همچنین ارزیابی تلاش‌های بین‌المللی در این زمینه می‌باشد.
وی ادامه داد: اکنون پس از گذشت حدود 9 سال از بحران سوریه و بر مبنای تجربیات حاصله از آن، همچنان بر این باوریم که دیدگاه تغییر نظام که برخی به دنبال آن بودند، ناکام و شکست خورده است. بحران سوریه و سایر بحران‌های مشابه در منطقه، باید با راهکارهای صلح‌آمیز و توسط مردم خود آن کشور حل و فصل شود. تلاش ما در طول سال‌های گذشته و به‌ویژه پس از متمرکز شدن فعالیت‌ها در چارچوب روند آستانه، همواره بر مبنای تسهیل روند گفت‌وگو و تشویق دولت و معارضه برای پیوستن به این مهم بوده است.
روحانی گفت: مبارزه با ‌ تروریسم به‌ویژه داعش و القاعده و گروه‌های وابسته بایستی تا محو کامل آنها در سوریه ادامه یابد. البته در این مبارزه هیچ‌گاه نباید سلامت و امنیت غیرنظامیان به خطر افتد. در عین حال نباید به ‌تروریست‌ها اجازه داده شود تا ناجوانمردانه از مردم به‌عنوان سپر انسانی استفاده کنند. باید برای نجات سالم و عزتمندانه آن گروهی از مردم بی‌گناه و غیرنظامی که در چنگال ‌تروریست‌ها واقع شده‌اند، راه‌حل مناسبی یافت.
وی افزود: سال گذشته در چنین روزهایی، نمایندگان شرکای ما در روند آستانه، توافق ادلب را در شهر سوچی امضاء کردند و ما نیز به امید بیرون راندن ‌تروریست‌ها و بازگشت حاکمیت دولت سوریه به بخش‌هایی که در کنترل ‌تروریست‌ها قرار دارد، از این توافق حمایت کردیم. بی‌تردید یکی از اهداف اساسی تلا‌ش‌ کشورهای ضامن روند آستانه در این توافق و حمایت از اجرای آن، پرهیز از وقوع بحران فراگیر انسانی در منطقه ادلب بوده است. اما اجرای این توافق آن‌گونه که طراحی شده بود، به پیش نرفت. متأسفانه چند صباحی از امضای آن نگذشته بود که مناطق تحت کنترل ‌تروریست‌ها نه تنها کاهش نیافت، بلکه به‌صورت غیرقابل باوری افزایش هم یافت. این وضعیت، مؤید این واقعیت است که هرگز نباید به ‌تروریست‌ها فرصتی برای سوء‌استفاده از شرایط میدانی را داد.
روحانی گفت: فعال‌کردن مجدد توافقنامه سال 1998 آدانا میان سوریه و ترکیه می‌تواند الگوی مناسبی برای برطرف‌شدن نگرانی‌های دو طرف و آغازی بر پایان یک دوره تلخ باشد.
رئیس‌جمهور تصریح کرد: فرایند آستانه برخلاف سایر روندهای مرتبط با بحران سوریه به دنبال ایجاد اختلاف بین طرف‌های سوری نبوده است. رویکرد اصولی آن همواره بر حل و فصل اختلافات از طریق تعامل سازنده و تلاش برای یافتن راه‌حل مسالمت‌آمیز برای بحران سوریه تمرکز داشته است. در عین حال روند آستانه در تقابل با روندها و ابتکارات دیگر طراحی نشده است.
وی بیان داشت: حضور نامشروع نیروهای نظامی آمریکا در خاک سوریه تمامیت ارضی و حاکمیت ملی این کشور به‌عنوان یک کشور مستقل عضو سازمان ملل متحد را به مخاطره انداخته است. رئیس‌جمهور آمریکا سال گذشته از تصمیم خود برای بازگرداندن نیروهای نظامی کشورش از سوریه گفت، ولی سرنوشت این سخن، مثل سایر سخن‌های او بود. اظهاراتی که نه در تجربه گذشته به حقیقت پیوسته، و نه اراده‌ای برای تحقق آن در آینده متصور است.
وی بیان داشت: تأکید می‌کنم ضروری است هرچه سریع‌تر نیروهای آمریکایی از این منطقه خارج شوند و حاکمیت دولت سوریه در شرق و شمال فرات، همچون بقیه سرزمین سوریه گسترش یابد.
روحانی افزود: رژیم صهیونیستی طی ماه‌های گذشته بر تعداد حملات تجاوزگرانه خود به سرزمین سوریه افزوده، مقامات این رژیم مسئولیت این تجاوزات را بر عهده گرفته و این تجاوزات را به عراق و لبنان نیز تسری داده‌اند. این حملات مصداق بارز اقدامات خصمانه تحریک‌آمیز و غیرقانونی می‌باشد که می‌تواند باعث ایجاد تنش و درگیری گسترده در منطقه شود. بدیهی است دولت‌ها و ملت‌های منطقه بر اساس منشور ملل متحد حق دفاع از خویش در قبال این قبیل تجاوزات را دارند؛ در حالی که متأسفانه سازمان‌های بین‌المللی در قبال این تجاوزات واکنش مناسبی نشان نمی‌دهند.